EPC-NR

EPC voor niet-residentiële eenheden

Het EPC NR is sinds 2023 verplicht bij de verkoop of verhuur van niet-residentiële gebouweenheden. Het EPC NR is in het leven geroepen om enerzijds eigenaars te begeleiden in het energiezuiniger maken van hun niet-residentiële panden en anderzijds om potentiële kopers of huurders in te lichten over de energieprestaties van de gebouweenheid.

Ik neem vrijblijvend contact op

EPC NR: anders dan andere attesten

Het EPC NR verschilt sterk van de attesten voor residentiële panden. Het mag dan ook uitsluitend uitgevoerd worden door een erkend energiedeskundige type D, waarover we bij Reex beschikken. 

Het EPC NR toont de energiezuinigheid van je gebouw aan. Het speelt in op twee belangrijke elementen: de energiescore en het energielabel.

Energiescore

De energiescore representeert hoeveel energie je gebouw nodig heeft per vierkante meter. Die score is sterk afhankelijk van je gebouweigenschappen en de aanwezige technische installaties. De score heeft een indicatieve functie en is niet verbonden aan een wettelijk kader.

Energielabel

Het energielabel is tegenstelling tot de score wel verbonden aan een wettelijk kader. Het representeert het aandeel hernieuwbare energie je gebouweenheid gebruikt. Dit energielabel vormt de basis van het EPC en speelt een belangrijke rol in het verduurzamen van je pand.

Reex - Betrouwbare partner in vastgoedattesten

Langetermijnvisie achter het EPC NR

Het EPC NR is 5 jaar geldig. Om de vijf jaar dien je als eigenaar een nieuw attest te laten opmaken. Daarnaast is het verplicht om ieder jaar de meterstanden van je gebouw(en) op te meten, aangezien het EPC zich baseert op de werkelijke verbruiksgegevens. 

Bij Reex is het onze missie om je volledig te ontzorgen van je EPC NR. We plannen autonoom de jaarlijkse opmeting van je meterstanden in en om de 5 jaar zorgen we ervoor dat je beschikt over een geldig EPC NR.

Ik neem vrijblijvend contact op

EPC NR-tijdlijn

Het doel van de Vlaamse overheid is om tegen 2050 iedere niet-residentiële gebouweenheid koolstofneutraal te maken. Om dit te realiseren, heeft Vlaanderen al een tijdlijn uitgerold. Dit met als doel om het EPC te laten evolueren van oriëntatietool naar de energetische identiteit van je gebouweenheid.

2023

Sinds 1 januari 2023 is het verplicht om te beschikken over een EPC NR bij verkoop of verhuur.

2025

Vanaf 1 januari 2025 moet ieder niet-residentieel pand, groter dan 1000 vierkante meter beschikken over een EPC NR, ongeacht of je het wil verkopen of verhuren.

2026

Vanaf 1 januari 2026 is het EPC NR voor alle niet-residentiële panden verplicht.

2030

Om stappen vooruit te zetten naar 2050, zal Vlaanderen in 2030 in een minimumlabel introduceren. Dit wil zeggen dat je dan een bepaald minimum van hernieuwbare energie moet benutten.

2050

Vanaf 2050 moet elke niet-residentiële gebouweenheid koolstofneutraal zijn en beschikken over het energielabel ‘A’.